Introduktion til influencer marketing

Af Frederik Nikolai Kruchov

Indlægget er skrevet, så du hurtigt kan få en brugbar forståelse for influencer marketing, samt nogle af de vigtigste principper i branchen. Influencer marketing er gået hen og blevet lidt af et buzzword, men hvad drejer det hele sig egentlig om? Lad os hoppe ud i det!

Hvad er influencer marketing?

Jeg plejer at sige, at influencer marketing er den digitale tidsalders svar på mund-til-mund markedsføring. Tidligere, så kunne en bager måske finde på at give en gratis kanelsnegl til en kunde, hvis kunden til gengæld ville fortælle sin omgangskreds om kanelsneglen. I dag giver virksomheder deres produkter til indflydelsesrige personer på sociale medier, hvis de fortæller deres digitale omkredskreds (læs: følgere) om virksomhedens produkter. Der er altså intet nyt i at benytte influencers – det har bare heddet noget andet tidligere. De sociale medier har gjort det langt mere effektivt, fordi én enkelt person nu kan nå ud til mange tusinde mennesker på kort tid og skabe enormt effektiv mund-til-mund markedsføring.

Er alle personer så influencers?

Ja, i bund og grund er vi alle influencers. Hvis du anbefaler noget til din omgangskreds, digital eller ej, så er du i princippet en influencer. I branchen er der dog opstået en række betegnelser, som bruges til at beskrive, hvor stor rækkevidde – og dermed hvor meget indflydelse – en person har.

Først er der nano influencers, som er den influencer der har kortest rækkevidde. Størstedelen af alle personer i Danmark går under denne betegnelse. Nano influencers har 0 – 1.000 følgere, og dermed en begrænset indflydelse, da de når ud til relativt få mennesker.

Herefter kommer mikro influenceren, som har 1.000 – 20.000 følgere, og er den type influencer som vi hos Inmix er specialiseret i. De er ofte almindelige mennesker, der har gjort en ekstraordinær indsats for at opbygge deres netværk, samt bidrager de med indhold, som mange finder interessant et følge med i.

Til sidst er der makro og mega influencers. Her er der tale om nationale og internationale kendisser med over 20.000 følgere. De har ofte gjort sig bemærket inden for TV, sport, politik, musik, mode eller lignende. Tænk alt fra Thomas Blachman til Kim Kardashian til Christiano Ronaldo.

Hvor skal du starte?

Hvis du kunne tænke dig at benytte influencer marketing, så er det min anbefaling, at du først definerer nogle klare målsætninger for, hvad du gerne vil opnå ved at samarbejde med influencers. Når du har defineret dine målsætninger, så skal du udvælge hvilken type influencers, der bedst vil kunne hjælpe dig med dine målsætninger; ergo dem du bør samarbejde med. Nedenfor har jeg lavet et skema, der gør det nemt at gennemskue nogle af de væsentligste fordele og ulemper ved hver type influencer. Bare klik på hvert begreb og læs nærmere.

Nano når 0 – 1.000 personer

Mikro når 1.000 – 20.000 personer

Makro når 20.000 – 200.000 personer

Mega når over 200.000 personer

Nano har meget lokal rækkevidde

Mikro har lokal rækkevidde

Makro har national rækkevidde

Mega har global rækkevidde

Nano aflønnes meget ofte med gratis produkter

Mikro aflønnes ofte med gratis produkter

Makro aflønnes sjældent med gratis produkter

Mega aflønnes aldrig med gratis produkter

Nano er ekstremt personlige

Mikro er meget personlige

Makro er til tider personlige

Mega er sjældent personlige

Nano engagerer en meget høj andel af sine følgere

Mikro engagerer en høj andel af sine følgere

Makro engagerer en lille andel af sine følgere

Mega engagerer en meget lille andel af sine følgere

Nano kræver meget administration

Mikro kræver en del administration

Makro kræver lidt administration

Mega kræver ingen administration

Hvis du har nogle spørgsmål til indlægget, de forskellige type influencers eller bare kunne bruge lidt råd og vejledning når det gælder influencer marketing, så tag endelig kontakt til mig. Jeg hjælper gerne med en hjælpende hånd – og lidt vejledning skal bestemt ikke koste dig noget. Held og lykke!

inmix2